Elektrisch, Hall sensoren (K75 en K100)

(Auteurs: Dick van Dee, Kamiel de Witt en Bert Meijerink)


Algemeen

Dit artikel over Hall sensoren is een samenstelling van twee artikelen welke ik van Dick van Dee en Kamiel de Witt heb ontvangen.

In dit artikel kunt u lezen hoe u de Hall sensoren kunt doormeten en vervangen door losse sensoren.

In het PDF artikel van Dick kunt u een manier lezen hoe u de sensoren kunt testen: Bekijk / download verhaal. (0,3 MB PDF).

Het artikel van Kamiel kunt u hieronder vinden en daarin wordt onder andere een andere testmanier besproken.

Bij deze wil ik Dick en Kamiel dan ook bedanken voor het schrijven van het artikel en het aanleveren van de duidelijke foto's.


Vervangen en werking Hall sensoren (Kamiel de Witt)

Ik begin gelijk maar met een waarschuwing: Toen het mij nog niet helemaal duidelijk was hoe de schakeling precies aangesloten moest worden, heb ik de Hallgevers gesloopt door stomweg een paar manieren van aansluiten te proberen. Voordeel hiervan is dat ik nu precies weet hoe het werkt, en een schema gemaakt heb (zie foto 1) wat (hopelijk) niks te raden overlaat.

Mocht u onverhoopt toch nieuwe Hallgevers nodig hebben, raad ik u aan ze los te kopen, en zelf te monteren op de grondplaat. Dit kost ongeveer 35 euro, tegenover de prijs van een nieuwe set (grondplaat met de Hallgevers erop) bij BWM voor honderden euro’s. Ik heb zelf imitatie sensoren ( type CYHME56) gevonden voor 10 euro op een Duitse site (Chengyang.de). Ze waren vriendelijk en snel. Wie origineel wil, moet op zoek naar de 2AV54 van Honeywell.

Ik heb eerst geprobeerd om de klinknagels vast te slaan zonder ondersteuner, maar dat gaat gegarandeerd mis. Het is belangrijk dat de klinknagel ondersteund wordt op het goede punt: niet op het midden, maar op de ring rondom. Met andere woorden, het gat in de zelfgemaakte ‘klinknagelondersteuner’ – waar vast een veel beter woord voor is - (zie foto 2) moet zo diep zijn dat de klinknagel alleen op de buitenrand rust. Anders slaat u namelijk de klinknagel uit de behuizing van de Hallgever. Ik heb de ‘klinknagelondersteuning’ gemaakt uit schroefdraadloos stuk van een bout gemaakt. De diameter moet 5mm zijn, de diameter van het binnengat moet 3,5mm zijn.

Stappenplan voor het vervangen van de Hallgevers:

  • Verwijder de Hallgever grondplaat. Knip de draden zo dicht mogelijk bij de sensoren los;
  • Boor de defecte Hallgevers los met een 3,5mm boor;
  • Plaats nieuwe Hallgever, en ondersteun een klinkagel in de ‘klinknagelondersteuner’ (zie foto 2);
  • Sla aan de andere kant op de klinknagel met een stalen staaf - waarvan de naam mij ontgaat - totdat de Hallgever goed vast zit (zie foto 3);
  • Herhaal nog 3 keer;
  • Soldeer de draden vast (zie foto 4); de twee roze draden gaan naar zwart, de twee zwarte draden gaan naar oranje, de hall sensors gaan naar de bruine en de rode draad. Ik ben vergeten welke Hallgever naar rood gaat en welke naar bruin, maar de bovenste hallgever moet naar pin 5 op de connector, en de onderste naar pin 2;
  • Stel de ontsteking opnieuw af (zie hieronder).

Ontstekening afstellen (Kamiel de Witt)

Voor het testen van het ontstekingstijdstip van de 4-cilinder K’s moet de voorste zuiger 6 graden voor het BDP staan (bij de K75 is het zuiger 3). Dat is wanneer de zuiger 0.24 mm onder het BDP staat. Ik vond het zelf makkelijker om gebruik te maken van de merktekens op de krukas (zie foto 4) onder de Hall gever grondplaat. Eerst heb ik de tekens precies uitgelijnd (hiervoor is het aan te raden de grondplaat los te halen, geeft beter zicht). Vervolgens moet de krukas 6 graden met de klok mee (tegen de draairichting van de krukas in) gedraaid worden.

Vervolgens heb ik een stuk installatiedraad geklemd in de fietsbelvormige dop die in de Hallgevers aanstuurt (zie foto 5), dusdanig dat de installatiedraad ongeveer 35cm uitsteekt (gemeten vanaf het middelpunt van de krukas) en naar beneden wijst. Vervolgens berekend hoeveel uitslag een draaing van 6 graden geeft. 6 graden is een 60e van een cirkel, en het uiteinde van de installatiedraad van (vanaf middelpunt krukas tot eind) 35cm beschrijft een cirkel van 2*35*3,1415 = 219,9cm. Een 60e daarvan geeft een uitslag van 3,66cm.

Het eind van de installatiedraad moet in dit geval dus 3.66cm naar de rechterkant (kant van de gashandel) van de motor bewegen. Om dit te meten heb ik een lineaal op een bak geplakt, en deze onder de motor gezet, zodat het eind van de installatiedraad op de schaalverdeling van de lineaal wijst. Nu kan de krukas met de klok mee gedraaid worden tot het eind van de installatiedraad 3,66 cm verschoven is. Nu staat de voorste zuiger 6 graden voor zijn bovenste punt.

Dan komt het testen zelf: sluit het kastje (zie foto 1 en 7) aan op de connector onder de tank (zie foto 8). Sluit vervlogens de min op het frame aan, en pas als u drie keer gecontroleerd heeft dat alles goed zit, sluit u de plus aan. Draai nu de Hallgever grondplaat tegen de klok in tot de LED aangaat. Draai hem nu weer terug tot het punt waar de LED uitgaat (dit is het moment van het ontstekingssignaal). Draai de grondplaat vast. Haal als eerste de ontstekingstijdstipmeter eerst van de plus, daarna pas kan de rest los (hiermee vermijdt u risico op kortsluiting).

Met vriendelijke groet,

Kamiel

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 1

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 2

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 3

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 4

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 5

Foto 6

Foto 7

Foto 8


Artikel: ©Dick van Dee 2010, Kamiel de Witt 2010 en Bert Meijerink 2010